How

Food Futuring Tours consiste in 5 percorsi (tour) semi-guidati da esperti del Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) e del Centro Comune di Ricerca della Commissione Europea  attraverso i padiglioni di Expo2015 ala ricerca di suggestioni e spunti sul cibo del futuro e sul futuro del cibo.

Ogni Tour dura una intera giornata articolata in due momenti (mattina e pomeriggio, per un totale di circa 4 ore) e propone un’esperienza sia individuale sia collettiva. Nella prima parte, i partecipanti seguono un percorso tra gli stand e gli spazi dell’Expo, secondo un itinerario che verrà suggerito dagli organizzatori, durante il quale è richiesto loro di annotare le proprie suggestioni personali sul tema del cibo, a partire proprio da ciò che è esposto. Possono usare smart phones o fotocamere digitali, disegnare o registrare suoni usando strumenti audiovisivi, ma possono anche annotare semplici testi. Possono essere raccolte suggestioni relative a tutti i sensi.

Nel pomeriggio dello stesso giorno, i partecipanti si incontrano nuovamente con gli organizzatori in un workshop presso il Padiglione Europeo in cui, utilizzando le immagini e altri spunti che hanno raccolto durante il percorso, sviluppano collettivamente, mediante il confronto, immaginano e raccontano scenari alimentari plausibili o non plausibili a scale diverse (europea, mondiale, a seconda del taglio che decidono di dare al lavoro).  Questi scenari comprendono un piano cronologico in cui vanno anche discussi i punti che potrebbero inibire e rafforzare questi futuri scenari e le loro incertezze.

Il materiale prodotto dai 5 tour costituirà la base per un evento finale, da tenersi il giorno 24 ottobre presso l’Aula Conferenze del Padiglione dell’Unione Europea, dove si presenteranno le visioni emerse e si avvierà una discussione pubblica alla presenza di un esperto di Future Food.

I Tour sono ad ingresso libero. Il biglietto di ingresso ad Expo è a carico degli organizzatori e verrà consegnato ai partecipanti il giorno del Tour. E’ possibile partecipare solo ad uno dei Tour, aperti ad un massimo di 20 partecipanti, previa registrazione. Gli organizzatori si riservano di selezionare i partecipanti per garantire un equilibrio di genere, di età e di provenienza. I partecipanti riceveranno istruzioni sulle modalità di svolgimento dei laboratori e sugli obiettvi degli stessi il giorno del Tour.

Cosa occorre per partecipare:

– un apparato fotografico digitale (smart phone, tablet, o macchina fotografica digitale)

– USB o accesso Internet per caricare foto o audio nel computer nel sito di raccolta dei materiali

– audio registratore (opzionale)

– carta e penna

Si raccomanda l’uso di scarpe comode.

Clicca qui se vuoi prenotare uno dei Tour!


Food Futuring Tours consists of 5 semi-guided walking tours through the halls of EXPO2015, during which participants photographing (using smart phones or digital cameras) or drawing or with any other visual means of recording will tell what captures their attention with regards to the issues of the participatory workshop.

We expect that this is an individual as well as collective experience.

As an individual reflexion, first, participants will be noticing and recording issues that inevitably draw from personal insights on the future of food. As a collective deliberation, in workshops, participants will gather together and re-imagine food futures and future of food.

Each tour develops during a full day for a total of 6 hours.

In the morning participants will walk the Expo in small groups through suggested paths, guided by 4 facilitators (1 for each group). The participants shall record their food experience of past, present and future through photography or drawings following their own insights, values and concerns. In the end of the morning, the photos will be uploaded on a computer, platform or website, purposefully developed for this event. All the photos will be then developed by the organizers, so that they can be used in the second part of the Food Futuring Tour.

In the afternoon of the same day, the participants meet again in a workshop at the European Pavilion, using images and other visual or writing records that they have collected during the Tour. These records can also be notes of other sensorial aspects, such as taste, odour, sound and texture. During the workshop, attendees will be working in small groups to collectively imagine and describe plausible or implausible food scenarios at chosen scales (European, worldwide, depending on participants choice). The emphasis of the reflection shall also be dependent on what the participants agree needs to be addressed.
These scenarios include a timeline that should look also into uncertainties that could hinder or foster the imagined futures.

This material will constitute the substantial element of a final workshop to be held at Conference Room of the European Pavilion (24 October 2015), where a public debate will be organised with the presence of an expert of Future Food.

FFT is free but under registration. Participants can only join one tour, and each tour can host max 20 participants. Organizers reserve the right to select participants in order to ensure a balance of gender, age and origin. The entrance ticket to the EXPO 2015 for the day of the Tour will be paid by the organisers and delivered to participants the day of the Tour. Also instructions on the tours, expectations, aims and procedure will be given to participants the day of the Tour.

Material needed:

– a digital camera (smart phone or a proper digital camera) that will be possible through a special website in preparation
– USB Cable or Internet access from the digital device to upload the photos/audio into computer or site
– Audio recorder – smart phone (optional)

– Paper and pen

Comfortable shoes are advisable.

Click here if you want to join one of the Tours!